Het instrueren van ChatGPT – prompten – is een basisvaardigheid, net zo essentieel als lezen en schrijven, betoogt AI-adviseur en -trainer Tim Goudriaan.
Met ons DGTL traject heb je de keuze uit verschillende trainingen op locatie. Van ITIL, tot Microsoft trainingen en trainingen op het gebied van communicatie & persoonlijke ontwikkeling. Vanaf heden voegen we daar een AI-awareness of praktische AI-deepdive aan toe.
Het instrueren van ChatGPT – prompten – is een basisvaardigheid, net zo essentieel als lezen en schrijven, betoogt AI-adviseur en -trainer Tim Goudriaan.
De afgelopen maanden ging het in de media vaak over ChatGPT, een door kunstmatige intelligentie (AI) aangedreven chatbot die binnen een mum van tijd de meest diverse vragen kan beantwoorden. De nadruk ligt vaak op de beperkingen van ChatGPT, maar die hebben minder te maken met de techniek, dan met het gebrek aan vaardigheid om te prompten: goede vragen te stellen aan ChatGPT.
Wat is dat: prompten?
Om ons voor te bereiden op de grote technische ontwikkelingen die al dit jaar op stapel staan, moeten we dit prompten gaan zien als een nieuwe basisvaardigheid.
U denkt misschien: iedereen die vragen kan stellen kan prompten. Maar goed prompten – het stellen van vragen en het geven van instructies aan AI-chatbots zoals ChatGPT – is zowel een kunst als een wetenschap. Laat ik dit illustreren met twee voorbeelden.
Prompten kan u bruikbare ‘antwoorden’ leveren in de vorm van projectvoorstellen, salesteksten en socialemediacampagnes, of andere ‘producten’ zoals Excel-sheets en powerpointpresentaties.
Programmeren en prompten daarentegen bestaan vooral uit een interactieve ‘dialoog’ met een computer, waarbij de eerste programmeertaal en de tweede menselijke taal gebruikt. Doorvragen is daarom ook belangrijk: “Herschrijf mijn lessenplan in het Engels” zal bijvoorbeeld het antwoord op uw eerdere prompt vertalen.
Prompten doet dus een beroep op uw lees- én schrijfvaardigheid, op een wijze die programmeurs bekend zal voorkomen. ChatGPT antwoordt bovendien net zo makkelijk in het Nederlands en het Japans als in programmeertalen als Python, HTML en JavaScript.
Kort gezegd: hoe beter u kunt lezen, schrijven, en programmeren, hoe beter u kunt prompten – en vice versa. Deze vaardigheid doet namelijk een beroep op begrip van taal, context en nuance. Het vraagt om precisie, snel denken en oplossingsgerichte communicatie. Anders gezegd: met goed prompten kunt u een kwantitatieve én kwalitatieve schaalvergroting bereiken waar Johannes Gutenberg en Steve Jobs jaloers op zouden zijn.
Om deze ontwikkelingen bij te benen is het cruciaal dat we prompten zo snel mogelijk omarmen. De toekomst is al hier, maar hij is nog niet gelijk verdeeld. Train dus uw personeel, onderwijs uw leerlingen en studenten – wacht niet tot het najaar.
De komende maanden vormen een zeldzaam en uniek moment in de geschiedenis, waarin bedreven prompters kunnen profiteren van enorm indrukwekkende technologische sprongen vooruit.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem snel contact op!
info@riseworks.nl of bel naar: +31 88 536 3700